Macedón körút 2018. – 2. nap

2018. 11. 18.

 
Macedón út – 2. nap

A Macedón körút második napján Krusevot jártuk be. Korán volt az ébresztő, és megmásztunk néhány hegyet még kávé és reggeli előtt, megcsodálva közben a napfelkeltét. A gyönyörű környezetben nagyon jól mutattak a hegyoldalon közeledő kutyák. Ezen a napon főként dolgozó kutyákat láttunk, kint szabadon a birkákat őrizve, vagy pedig házőrzőként a házak mellett. Egyik helyen két juhokat kísérő falka találkozását is láthattuk, ahogyan figyelmeztetik és méregetik egymást, kiválasztva a leggyengébb egyedet, akit alaposan megkergettek. De minimális konfliktussal “megbeszélték” hol van a határ, és ment mindenki a rá bízott nyáj után. A kutyák egy része mutatott csak agressziót a közeledésünkre, másik része elég hamar megbarátkozott velünk, és kíváncsian körbeszaglásztak. Itt a kutyák nagyon heterogén képet mutattak a legtöbb szempontból, nem láttunk egységes típust. Az utcákon is láttunk sétálgató Sarpokat, az egyiket pont az étterem előtt, ahol ebédeltünk.
Délután elindultunk vissza Skopjéba, de útba ejtettük Mavrovot, ahol egy kolostor szerzetesei tartanak Sarplaninacokat. Főként az általuk vezetett gazdaság és a haszonállatok őrzésére használják a kutyákat, de közvetlenül a kolostornál láthattuk a legmeggyőzőbb példányokat, három kifejlett kant. Sajnos közben ránk sötétedett, így a képek nem adják vissza milyen jól mutattak a kutyák, a karakterük is rendben volt. És hogy a póráz végét a szerzetesek fogták, az igencsak különleges látvány volt. A szerzetesek tervei szerint a jövőben szeretnének átgondolt tenyésztési programba kezdeni, törekedve a kutyák jó munkaképességének megőrzésére.
Az este további részében egy másik gazdaságba is ellátogattunk, ahol főként fehér Sarpokat láttunk, szintén állatok mellett. Visszaérve Skopjéba vacsorával és jó hangulatú beszélgetéssel zártuk a napot. A helyi ételkülönlegességeket pedig sosem hagyjuk ki.

Albumhttp://www.sarplaninac-kennel.hu/hu/?page_id=18768&preview=true

 

 

Comments are closed.