Macedón körút 2018. – 3. nap

2018. 11. 26.

 

Macedón út – 3. nap

A harmadik, egyben utolsó napot Skopjéban kezdtük, és megnéztük Marijan Ker Dimovski két kutyáját, akik az izvorni típust képviselték, világos színnel és megfelelő felépítéssel. Majd Patishka Reka volt a következő állomás, ahol már járt a csapat az előző körút alkalmával. A gyönyörű festői környezetben található faluban jópár kutyát megnéztünk, és köztük egy igazán lenyűgöző kant is láttunk, Sarit. A gazdája egy madzagon vezetgette, de a kutya nagyon jó idegrendszerű volt, nem jelentett ránk veszélyt, még úgy sem, hogy némi hangoskodással azért kiváltottuk a kutya területvédő ösztöneit. Felsétáltunk velük a birkákhoz a hegyoldalba, ahonnan igazán mesés kilátás nyílt a völgyre. Lent a faluban több kutyát is lehoztak nekünk, hogy megnézhessük, többségük könnyed mozgású, izmos kutya volt, megfelelő karakterrel. A következő állomásunk Veles volt, ahol főként dolgozó, nyáj mellett tartott kutyákat néztünk meg. El lehet mondani, hogy küllemre nagyon sokféle kutyát láttunk, és volt köztük olyan, amin igencsak látszódtak a kemény pásztorkutya élet megpróbáltatásai, de közös jellemzőjük a szikár, izmos testfelépítés, hiszen ezáltal bírják csak a nyáj melletti munkát és a rengeteg mozgást. Volt úgy, hogy útközben is megálltunk, amikor birkákat láttunk az út közelében, és próbáltuk megkeresni a pásztort, meg a kutyákat, akik legtöbbször gyorsan előbukkantak.
A jó hangulat és a hosszas kutyákról való eszmecsere jellemezte végig az utat. Nagyon köszönjük Marijan és Angel közreműködését, akik elvezettek bennünket a kutyákhoz a három nap alatt. Sajnáltuk, hogy ilyen hamar végetért az út, és máris búcsút kellett vennünk a vendéglátóinktól és Adriéktól.
Hazafelé menet megálltunk és rövid látogatást tettünk a Bjelica tenyészetben, majd pedig Dekinél felvettük a két kölyök szukát, persze közben szemügyre vettük Deki többi kutyáját is. Egy Oszkár nevű fiatal kan is nagyon megtetszett nekünk, aki nem kis meglepetésre 2 héttel később szintén Magyarországra került.

Albumhttp://www.sarplaninac-kennel.hu/hu/macedon-ut-2018-3-nap-kepek

 

Comments are closed.