RÓMAI MANDULA KENNEL

Alakult 1984-ben. 1985 óta foglalkozom ezzel a fajtával. Első sarplaninacomat 1985-ben vettem, a 67. volt az országban. Bucskó volt a neve. A 3,30 méter magas palánkot átugrotta, séta közben állandóan fenn volt a farka, úgy érezte ő a király, és így is nézett a többi kutyára. Beleszerettem a fajtába. A nyugalom, az erő, a harmonikus mozgás jellemezte.

Következő kölyökkutyámat Szerbiában vettem egy kiállításon, illetve adtam érte egy fényképezőgépet. Ez 1987-ben volt. ő volt Boa a megvesztegethetetlen. Kolbásszal kínálták, elfogadta, de a tovább bizalmaskodó kezet már megharapta. A szomszédomban dolgozó építkezésen egy életre megemlegette a kerítéshez közeljövő pufajkás munkás, amikor Boa ráharapott hátulról a kabátra, és csak akkor szabadult, amikor kigombolták elöl a pufajkát, és kibújhatott belőle.

1988-ban Peca-tól /Gvozdenovic Predrag, ma szerb bíró/ vettem Sila-t. Sila nem szerette a kétüteműket, pedig abban az időben sok volt az országban. Olykor neki akart menni az autóknak. Egyszer egy David Hasselhoff plakát ingerelte fel. Miközben én hűsítőmet fogyasztottam egy asztalnál, Sila megindult a plakát felé vicsorogva. Sila-tól két nagyszerű kutya született: Római Mandula Arras és Római Mandula Dik. Mindketten kiemelkedő sikereket értek el. Dik nálam maradt, legmagasabb kiállítási eredménye Európa III. és Világkiállítás IV. helyezés. Egyszer elvittem Szerbiába egy Special kiállításra, és a kiállítás után bátorság próbára álltam be vele, lehettünk vagy 15-en. Hetedikként a segéd megállt Dikkel szemben, ő lelapult, nem ugatott, majd a segéd támadására nekiugrott, nem eresztett. A szerb nézősereg felüvöltött, tapsolt. Ez 1994-ben a háború idején volt. A végén még egyszer visszatapsoltak bennünket, majd megkaptuk a győztesnek járó serleget. Ekkor volt a sarplaninac fénykora Magyarországon, 70 benevezett kutya volt a tavaszi klubkiállításon. Ma ez a szám a tízede. Nálam is lanyhult a tenyésztési kedv, illetve vártam a megfelelő kutyára.

1998-ban Kragujevácról hoztam Bronsont /Charles/, akit kölyökként neveztem el így, de ugyan olyan tagbaszakadt lett, mint a volt színész. Nyers erő, hihetetlen nyugalom, gyönyörű mozgás. Nem félt semmitől. Legnagyobb kiállítási sikerét 7 éves korában érte el, amikor a Budapesten rendezett V. Sarplaninac Nemzetközi Speciális Kiállításon /ISC/, a veterán osztályból indulva, mindenkit maga mögé utasítva nyerte el a GYőZTES serleget. 2009-ben halt meg, egy évvel Boa utolsó lánya Miss Riffkin után.

Bronson mellé hoztam párnak Sonit 2001-ben. ő volt a legokosabb sarplaninacom. Sajnos 2013 nyarán meghalt. Minden zárat kinyitott, hihetetlen a problémamegoldó képessége volt. „Gyönyörő volt, és kemény mint a gyémánt. A családon kívül senkit sem szeretett, nem is tőrt el. Igazi anyakirálynő volt.

Zara 2009 februárjában került hozzám Koszovóból, a nagy ő /70 cm magas /. Rendkívül erős és a széles háta, gyönyörű a feje. Kosovo egyik legnagyobb és legelismertebb kenneléből jött, ahol most is nyájat őriznek társai. Zarától származó Római Mandula Juma a 2013-as Budapesti Világkiállításon, növendék osztályban VILÁGGYŐZTES  lett.

Barcas 2009 végén kölyökként került hozzám. ő családunk zord házőrzője, vele nem tenyésztek.

Legújabb reménységem Alma nevű szukám.

2014. 05.

Bodnár Gyula