TITOV KINCSE KENNEL

Születésem óta szerves részét alkotja életemnek a kutya. Apró gyerekként számtalanszor fordult elő, hogy a kutyaházban aludtam vagy annak tányérjából szereztem kóstolót. Több mint húsz éve tartunk pulit, de a mai világban még falun is kétséges a közbiztonság. Szükségünk volt egy olyan kutyára, amelyik erőt, határozottságot sugároz, megbízhatóan védi a területét. És ha csak este ér rá édesanyám futni, akkor sincs mitől tartani, mert egy olyan társsal teheti ezt, aki nem csak szórakoztatóbbá teszi a monoton kilométereket, de teljes biztonságban érezheti magát mellette, mert több mint 55kgos, 6-8cm es agyarakkal ellátott sarplaninai juhászkutya vigyáz rá.

Azonban a fajta kiválasztásánál fontos szempont volt még a család centrikusság, jó kezelhetőség és az, hogy jól tolerálja a kevesebb foglalkozást.

Legelőször munkatársamnál láttam élőben. Nekik a tanyán szinte kerítés nélkül, szükség volt a hatékony védelemre, így tettek szert két Szerbiából importált sarplaninacra. Egyik klasszikus acél szürke, másik fehér volt. Sajnos a várt alom, amiből vásárolni szerettem volna nem sikerült.

Így kerültem kapcsolatba Csapó Zsoltival (Akela Népe Kennel), akitől 2009-ben megvettem kis Mirát (ICH, HJCH, HCH, SRB CH, RO CH, 2X Speciális Sarp. Kiállítás Győztes, 7CACIB, 13CAC). Konkrétan az egész életemet megváltoztatta.

9 hónaposan vittem először kiállításra, Szerbiába az éves legnagyobb speciális kiállításra Smederevska Palankara, ahol 100-nál is több sárhegyi van nevezve minden évben. Nagy meglepetésre osztály győztes lett és elméletileg a kiállítás legszebb szukája is ő lett, de fiatal kora miatt ez gyakorlatban nem teljesülhetett. A másik pozitív hozadéka ennek az útnak, egy jó kis csapat megismerése. Innen már nem volt vissza út, a siker íze, a kiállítások hangulata, az új barátságok, egy nagyon érdekes „világ”; a balkán megismerése mind egy kutya, egy fajta hozadéka.

A magyarországi kiállításokon túl, évente több utunk is vezet a fajta szülőföldjére, melynek célja, hogy megismerjük az autentikus sarplaninacot, eredeti környezetében, eredeti funkciójában, úgy ahogy az elmúlt évszázadokban is dolgozott birkák és pásztorok mellett, farkasok ellen. Nem szeretnénk, hogy ez a fajta is a divatot követve elveszítse legfontosabb tulajdonságait; szívósságát, harmonikus könnyed mozgását, intelligenciáját, egészségét!

Így jutottam el Montenegróba, ahol a csodálatos tájon túl megismerhettem a fajta egyik híres tenyésztőjét, az akkor még élő legendát Slavko Martinovicsot. Az ott átélt vendégszeretet és rajongása a sarplaninacért magával ragadott mindannyiunkat! Hajnalig tartó beszélgetések alatt nagyon sok történetet, legendát ismerhettünk meg képekkel, videókkal dokumentálva. Ezek után még tisztább lett számomra, hogy egy faj több száz éves természetes szelekcióját nem képes egy tenyésztő 5-10 év alatt reprodukálni vagy felülmúlni, főleg nem egy pásztorkutyáét, ahol az ösztönök kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ezért kutatunk az eredeti környezetében egy kiemelkedő egyed után. Így sikerült ráakadnia Barna Sanyinak és Csapó Zsoltinak Mira apjára Karabas Gafurovra.

Medával történő párosítása kitűnő ötlet volt. Született kutyákból, amelyiket kiállításra vittek, mindegyik sikert ért el, de a többiek is igazi családi kedvenccé és házőrzővé váltak. Mindegyik szikár felépítésű, kitűnő anatómiájú, intelligens, mozgékony – ez kép és video is bizonyítja.

Mira már 11 hónaposan Magyar Junior Champion volt, alig 2 éves múlt mikor már Magyar, Román, Szerb Champion címet is megszerezte, emellett 4HPJ,13 CAC, 6 CACIB cím birtokosa, mégis amire legbüszkébb vagyok az kulai Speciális Sarplaninac kiállításon megszerzett Legszebb Szuka cím 70kutya közül. Ez olyan eredmény, amit magyar tenyésztésű kutya, a fajta saját hazájában csak a legritkább esetben ér el.

A tenyésztői munkát azzal a hittel tesszük, hogy a jövőben is sikerül hasonlóan sikeres, fajta reprezentatív, de mindenképpen egészséges egyedeket adni azoknak, akik tőlünk szeretnének szert tenni kutyájukra.

2014. 03.

Téttry Attila